GYTHIO

GYTHIO

Gythio, “Land of the Gods”, is an amphitheatrically built city with a rich history. It is the main port of the Laconic Gulf and is the second most important in the Southern Peloponnese. The south side of Gythio is connected via a small pier with the ancient Kranai. There you can find the Tzanetakis tower, the octagonal lighthouse and the church of Agios Petros. For travelers, Gythio is considered a landmark and a central destination. Its advantageous location makes it ideal for day trips and excursions to the rest of Laconia, Mani, Kythira and Antikythira, as well as Crete.

Sightseeings you can visit:
To the east side of Gythion town there is a small islet, called by the name Kranae.
There you can find Tzanetakis Tower and the Lighthouse of Gythio.
Tzanetakis Tower was built in 1829 as the summer residence of Tzanibey Grigorakis.
It’s a tipical example of a stone tower house of Mani, with Battlements and an arched semi basement water tank. It was Bequeathed to the Greek Tourism Organization in 1978.
The Lighthouse of Gythio is a whitewashed octagonal construction, made of white marble and is 25m high while the height of its focal plane is about 78m. It was built in 1873. During World War II the lighthouse was hit by a bomb and was repaired in 1949. It has been listed as a Historical monument.
You can also visit, The Town Hall of Gythio, The old Girl’s School, The ancient Theater Of Gythio, The Roman Baths & St. Demetrius Church.
The Town Hall of Gythio was built in 1891 and has been characterized as a historic listed monument because it is sample of neoclassical architecture of the late 19th century.
The old Girl’s School (Parthenagogeio) is a neoclassical building from the year 1891 that became renovated in 2016 and now is used as a Cultural Center of Estern Mani.
(Both of the above Buildings where probably built by the Bavarian architect Ernst Ziller)
The ancient Theater Of Gythio (Roman Odeon) excavated in 1891 by the archaeologist Andreas Skias. Its first six rows of marble seats remain intact, as well as part of the orchestra. Originally, it had elevated walls on each side for acoustic purposes, like most odea in antiquity. On the east side of the theatre, the foundations of the scene are still visible.
The Roman Baths of Gythio, which operated from 8-9 am until sundown and had an entrance fee, are very well preserved. Their three main architectural elements are very distinct: the cold baths, comprising of a small rectangular room with a square notch for the water tank, the lukewarm baths, comprising of a circular area with intermediate cavity for a copper boiler, and the “Thermon”, which was the room for the worm baths.
St. Demetrius Church. On the east side of Koumaros you can view St. Demetrious Church and its beautiful Bell Tower. St. Demetrious was built the expenses of the residents of the hill. The walls of the church contain spolia, namely ancient fragments, such as Roman inscriptions and pieces of pagan temples, which were used in the construction of the church.

Γύθειο, «Γη των θεών», είναι μια αμφιθεατρικά χτισμένη κωμόπολη, με πλούσια ιστορία. Αποτελεί το κυριότερο λιμάνι του Λακωνικού κόλπου και είναι είναι το δεύτερο πιο σημαντικό της Νότιας Πελοποννήσου. Η νότια πλευρά του Γυθείου συνδέεται μέσω μιας μικρής προβλήτας με την αρχαία Κρανάη. Εκεί συναντά κανείς τον πύργο Τζανετάκη, τον οκτάγωνο φάρο και τον μικρό ναό του Αγίου Πέτρου. Για τους ταξιδιώτες, το Γύθειο θεωρείται ορόσημο και κεντρικός προορισμός. Η πλεονεκτική του θέση το καθιστά ιδανικό για μονοήμερες εκδρομές και εξορμήσεις στην υπόλοιπη Λακωνία, στη Μάνη, στα Κύθηρα και Αντικύθηρα, καθώς και στην Κρήτη.
Αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε:
Στην ανατολική πλευρά της πόλης του Γυθείου το νησακι Κραναή.
Εκεί μπορείτε να βρείτε τον Πύργο Τζανετάκη και τον Φάρο του Γυθείου.
Ο Πύργος Τζανετάκης χτίστηκε το 1829 ως θερινή κατοικία του Τζανιμπέη Γρηγοράκη.
Είναι ένα τυπικό παράδειγμα πέτρινου πύργου της Μάνης, με πολεμίστρες και τοξωτή ημιυπόγεια δεξαμενή νερού. Παραδώθηκε στο Υποργείο Πολιτισμού το 1978.
Ο Φάρος του Γυθείου είναι μια ασβεστωμένη οκταγωνική κατασκευή, από λευκό μάρμαρο και έχει ύψος 25μ ενώ το ύψος του εστιακού του επιπέδου είναι περίπου 78μ. Χτίστηκε το 1873. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος χτυπήθηκε από βόμβα και επισκευάστηκε το 1949. Έχει καταγραφεί ως ιστορικό μνημείο.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε, το Δημαρχείο Γυθείου, το Παλιό Παρθεναγωγείο, το αρχαίο θέατρο Γυθείου, τα Ρωμαϊκά Λουτρά και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
Το Δημαρχείο Γυθείου χτίστηκε το 1891 και χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο ​​μνημείο, γιατί αποτελεί δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα.
Το Παλαιό Παρθεναγωγείο είναι ένα νεοκλασικό κτίριο του 1891 που ανακαινίστηκε το 2016 και τώρα χρησιμοποιείται ως Πολιτιστικό Κέντρο της Ανατολικής Μάνης.
(Και τα δύο παραπάνω κτίρια πιθανότατα χτίστηκαν από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Ernst Ziller)
Το αρχαίο θέατρο Γυθείου (Ρωμαϊκό Ωδείο) ανασκάφηκε το 1891 από τον αρχαιολόγο Ανδρέα Σκιά. Οι πρώτες έξι σειρές από μαρμάρινα καθίσματα παραμένουν άθικτες, καθώς και μέρος της ορχήστρας. Αρχικά, είχε υψωμένους τοίχους σε κάθε πλευρά για ακουστικούς σκοπούς, όπως οι περισσότερες ωδές στην αρχαιότητα. Στην ανατολική πλευρά του θεάτρου, τα θεμέλια της σκηνής είναι ακόμα ορατά.
Τα Ρωμαϊκά Λουτρά Γυθείου, που λειτουργούσαν από τις 8-9πμ το πρωί μέχρι το ηλιοβασίλεμα και είχαν είσοδο, είναι πολύ καλά διατηρημένα. Τα τρία κύρια αρχιτεκτονικά τους στοιχεία είναι πολύ διακριτά: τα κρύα λουτρά, που αποτελούνται από ένα μικρό ορθογώνιο δωμάτιο με τετράγωνη εγκοπή για τη δεξαμενή νερού, τα χλιαρά λουτρά, που περιλαμβάνουν μια κυκλική περιοχή με ενδιάμεση κοιλότητα για λέβητα χαλκού και το “Thermon”.
Εκκλησία Αγίου Δημητρίου. Στην ανατολική πλευρά του Κούμαρου μπορείτε να δείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και το όμορφο καμπαναριό της. Οι τοίχοι της εκκλησίας περιέχουν σπόλια, δηλαδή αρχαία θραύσματα, όπως ρωμαϊκές επιγραφές και κομμάτια ειδωλολατρικών ναών, που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή της εκκλησίας.

Comments are closed.