ΓΥΘΕΙΟ
- Sofia Rozaki
- Nov, 03, 2021
- Uncategorized
- Comments Off on ΓΥΘΕΙΟ
Γύθειο, «Γη των θεών», είναι μια αμφιθεατρικά χτισμένη κωμόπολη, με πλούσια ιστορία. Αποτελεί το κυριότερο λιμάνι του Λακωνικού κόλπου και είναι είναι το δεύτερο πιο σημαντικό της Νότιας Πελοποννήσου. Η νότια πλευρά του Γυθείου συνδέεται μέσω μιας μικρής προβλήτας με την αρχαία Κρανάη. Εκεί συναντά κανείς τον πύργο Τζανετάκη, τον οκτάγωνο φάρο και τον μικρό ναό του Αγίου Πέτρου. Για τους ταξιδιώτες, το Γύθειο θεωρείται ορόσημο και κεντρικός προορισμός. Η πλεονεκτική του θέση το καθιστά ιδανικό για μονοήμερες εκδρομές και εξορμήσεις στην υπόλοιπη Λακωνία, στη Μάνη, στα Κύθηρα και Αντικύθηρα, καθώς και στην Κρήτη.
Αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε:
Στην ανατολική πλευρά της πόλης του Γυθείου το νησακι Κραναή.
Εκεί μπορείτε να βρείτε τον Πύργο Τζανετάκη και τον Φάρο του Γυθείου.
Ο Πύργος Τζανετάκης χτίστηκε το 1829 ως θερινή κατοικία του Τζανιμπέη Γρηγοράκη.
Είναι ένα τυπικό παράδειγμα πέτρινου πύργου της Μάνης, με πολεμίστρες και τοξωτή ημιυπόγεια δεξαμενή νερού. Παραδώθηκε στο Υποργείο Πολιτισμού το 1978.
Ο Φάρος του Γυθείου είναι μια ασβεστωμένη οκταγωνική κατασκευή, από λευκό μάρμαρο και έχει ύψος 25μ ενώ το ύψος του εστιακού του επιπέδου είναι περίπου 78μ. Χτίστηκε το 1873. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος χτυπήθηκε από βόμβα και επισκευάστηκε το 1949. Έχει καταγραφεί ως ιστορικό μνημείο.
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε, το Δημαρχείο Γυθείου, το Παλιό Παρθεναγωγείο, το αρχαίο θέατρο Γυθείου, τα Ρωμαϊκά Λουτρά και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
Το Δημαρχείο Γυθείου χτίστηκε το 1891 και χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, γιατί αποτελεί δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα.
Το Παλαιό Παρθεναγωγείο είναι ένα νεοκλασικό κτίριο του 1891 που ανακαινίστηκε το 2016 και τώρα χρησιμοποιείται ως Πολιτιστικό Κέντρο της Ανατολικής Μάνης.
(Και τα δύο παραπάνω κτίρια πιθανότατα χτίστηκαν από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Ernst Ziller)
Το αρχαίο θέατρο Γυθείου (Ρωμαϊκό Ωδείο) ανασκάφηκε το 1891 από τον αρχαιολόγο Ανδρέα Σκιά. Οι πρώτες έξι σειρές από μαρμάρινα καθίσματα παραμένουν άθικτες, καθώς και μέρος της ορχήστρας. Αρχικά, είχε υψωμένους τοίχους σε κάθε πλευρά για ακουστικούς σκοπούς, όπως οι περισσότερες ωδές στην αρχαιότητα. Στην ανατολική πλευρά του θεάτρου, τα θεμέλια της σκηνής είναι ακόμα ορατά.
Τα Ρωμαϊκά Λουτρά Γυθείου, που λειτουργούσαν από τις 8-9πμ το πρωί μέχρι το ηλιοβασίλεμα και είχαν είσοδο, είναι πολύ καλά διατηρημένα. Τα τρία κύρια αρχιτεκτονικά τους στοιχεία είναι πολύ διακριτά: τα κρύα λουτρά, που αποτελούνται από ένα μικρό ορθογώνιο δωμάτιο με τετράγωνη εγκοπή για τη δεξαμενή νερού, τα χλιαρά λουτρά, που περιλαμβάνουν μια κυκλική περιοχή με ενδιάμεση κοιλότητα για λέβητα χαλκού και το “Thermon”.
Εκκλησία Αγίου Δημητρίου. Στην ανατολική πλευρά του Κούμαρου μπορείτε να δείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και το όμορφο καμπαναριό της. Οι τοίχοι της εκκλησίας περιέχουν σπόλια, δηλαδή αρχαία θραύσματα, όπως ρωμαϊκές επιγραφές και κομμάτια ειδωλολατρικών ναών, που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή της εκκλησίας.