ΣΠΑΡΤΗ

ΣΠΑΡΤΗ

Η Σπάρτη είναι η πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας. Έχει μακραίωνη ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα και καταλήγει στη νεότερη εποχή. Μπροστά από το γήπεδο της Σπαρτής μπορείτε θα θαυμάσετε το άγαλμα του Λεωνίδα ενώ αν προχωρήσετε αριστερά του γηπέδου το πέτρινο μονοπάτι θα σας οδηγήσει στην ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης και το αρχαίο θέατρο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης ιδρύθηκε το 1875 και στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο που χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού και προοριζόταν για “Μουσειακό Κατάστημα”. Σήμερα, μετά τις επεκτάσεις του, διαθέτει συνολικά επτά αίθουσες, όπου φιλοξενούνται ευρήματα της μυκηναϊκής (1600 π.Χ.-1100 π.Χ.), της γεωμετρικής (900 π.Χ.-700 π.Χ.), της αρχαϊκής (700 π.Χ.-480 π.Χ.) και της ρωμαϊκής περιόδου (30 π.Χ.-324) από τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού δημιουργήθηκε στη Σπάρτη από το Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα της ΕΤΒΑ. Άνοιξε τις πύλες του το Δεκέμβριο του 2002 και στεγάζεται στο παλιό πέτρινο διώροφο κτήριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας της Σπάρτης (Όθωνος-Αμαλίας 129).

Ο Μυστράς ή Μυζηθράς ήταν μια οχυρωμένη ελληνική πόλη με πλούσιο ιστορικό περιεχόμενο που ανθίζει κατά τη βυζαντινή περίοδο. Η ονομασία του προέρχεται από τη μυζήθρα, όπου σύμφωνα με τους ιστορικούς συνδέεται με το ιδιόμορφο ανάγλυφο του βουνού. Στη βυζαντινή περίοδο αποτελούσε ένα ισχυρό πολιτικό, στρατιωτικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο, ενώ οι εναπομείναντες εκκλησίες αποτυπώνουν στο εσωτερικό τους, με λεπτομερείς τοιχογραφίες, την αναλλοίωτη ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Comments are closed.